Bir tane de “yapma” yazmıştım, bir sürü olumlu olumsuz eleştiri geldi?? AVM’ler bile aradı. Bizi niye kötü tanıtıyorsunuz, birçok faydalı faaliyet yürütüyoruz diye ?
Neyse çocuklara gelelim. “Ben bilirkişiyim. Ne diyorsam onu yapın!” Kardeşim her gün televizyonda binlerce uzman fetva veriyor. Benim neyim eksik? Çocuklar var, birisi babası ben sanıyor, öbürünün babası benim, (gerçi çocuk bize benzemiyor!?) demek ki malzemeler tamam ?
Düşünüyorum çocukluğumdan bana kalan şeyler neler? İlk hatırladığım birkaçı…
Yüz kere bin kere aynı masalı anlatan dedem. Aynı heyecanla dinleyen ben. Pazar sabahı çizgi film ve sinema- kovboylusundan. Pazar günü gidilen piknikler. Pazar günü babamla gidilen park. Her çarşamba gecesi ve cumartesi kahvaltı sonrası babamla satranç oynamam. Annemle pazara gitmek, her kurban bayramında babam ve dedemle pazara gitmek. Liste uzar… Sonuç…
Basit ve aynı sıklıkta rutinler akılda ve mutlulukla…
Kaliteli zaman geçirmek bu mu? Bilmiyorum! Ama rutinler yaratmak ona iyi geliyor bundan eminim.
Tabii ki bunlar doğal ve öğretici şeyler olsa daha da mükemmel olmaz mı? Her pazar ormana gitmek, büyüteç ve küçük malzemeler ile araştırma yapmak, biraz da bu konu hakkında orada beraber kitap okumak. Bulunduğu şehri ve Anadolu’nun 12.000 yıllık insan tarihini öğrenmek. Her pazar sabahı beraber basket oynamak, yüzmek.
Ayda bir beraber maket yapmak. Beraber bisiklete binmek.
Tüm bunlar ve binlercesini yapmak mümkün. Sadece bunları aynı zaman dilimlerine sığdırmak ve sürdürmek günümüzün kronik zorluğu. Maymun iştahlıyız ve tabii ki çocuklara da bu yansıyor. Kendimce çok önemli bir şey söylüyorum : Alışmayı unuttuk bir bakıma.
Alışkanlıklar genelde kötü algılar yaratıyor, oysa ki başarıların, huzurun, gülümsemenin arkasında ve hatta evin yolunu bulmanın, karanlıkta hareket edebilmenin, sevişmenin bile alışkanlıklarla daha iyi olduğu muhakkak :)
Evin temizliği her seferinde bittiğinde yüzüne huzur ve gülümseme yayılan annem, kör bir adamın her gün evine gidebilmesi, kitap okumak, sürekli aynı sporu yapabilmek, sürekli aynı enstrümanı çalabilmek, aynı yemeği aynı lezzette yapabilmek, sürekli top sektirseniz bile bir süre sonra bunu en iyi yapan kişiler arasına girmeniz kaçınılmaz.?
Sözün özü, tüm sıfatlardan yoksun Erol der ki;
Evlatlara yaptığımız genel davranış biçimlerinin bazılarını takvime oturtmak mükemmel bir fikir olabilir.
Sevgiyle kucaklarım ??
Muhabbetle
Yolgezer
p.s Şimdi gelelim kaynağa, “The Power of Habit ” kitabını okumamı tavsiye edip, hayatıma ve iş yapış şeklime katkıda bulunan dostum Kıvanç Özünal ve arkasında çok önemli bir çalışan anne var Eylem Özünal’a dostluklarını paylaştıkları icin teşekkür ederim??